Online gitaarles op maat!

Gratis proefles!

Home

Aanmelden

Hoe werkt het?

Waarom?

Gratis e-book

Artikelen

Beginners Gids - Je eerste gitaar kiezen

Beginners Gids - Je gitaar stemmen

Beginners Gids - Je snaren vervangen

Spelen vs. Oefenen - Uren besparen!

Voorkom frustratie, creeer motivatie

Vier Oefeningen voor Chronisch tijdgebrek

De gevaren en gebruiken van muziektheorie

Help! Mijn gitaar rammelt!

Video's

Klik hier voor alle Video's

Voorkom frustratie, creeer motivatie

Iedereen weet dat het meester worden van een instrument veel tijd en energie kost. Gitaar spelen leer je niet in een dag of in een week. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk beter worden op je instrument en je weet dat je daarvoor het liefst iedere dag moet oefenen. Maar soms lukt het je niet om je oefenritme langer dan een paar weken, of misschien maar een paar dagen vol te houden. Daarna heb je weer het gevoel dat je niets opschiet en kan je jezelf niet meer tot oefenen zetten. Je bent je motivatie kwijt.

Hoe kan je uit zo'n situatie komen en hoe zorg je ervoor dat je er niet nog eens in beland? Moet ik maar gewoon de discipline opbrengen om iedere dag toch te gaan zitten en met tegenzin m'n oefeningen doen?

Discipline is natuurlijk erg belangrijk, maar dat betekent niet dat je jezelf moet gaan zitten martelen om maar aan je kilometers te komen. Het belangrijkste is dat je weet hoe je jezelf moet motiveren om te gaan oefenen. Je moet je eigen voortgang kunnen waarnemen om zo in een opwaartse spiraal te komen. Er zijn verschillende dingen waaraan je moet denken als je jezelf wilt motiveren:

Je oefendoel:
Weet waarvoor je oefent en zorg dat je oefeningen in lijn liggen met je doelen. Het is niet zinvol om je oefentijd te besteden aan iets wat je niet (direct) nodig hebt.

Je voortgang:
Als je gedurende een aanzienelijke periode van tijd gericht aan het oefenen bent geweest, ben je gegarandeerd vooruit gegaan. Maar omdat je er zelf iedere minuut van iedere dag bovenop hebt gezeten, is het voor jezelf niet altijd waarneembaar. In andere gevallen vertaalt een verbetering in een bepaalde oefening niet altijd naar een praktisch resultaat, (zorg voor een vervolgoefening die dat wel doet!) zoals bijvoorbeeld een isolatie oefening waarbij je gefocust bent op een enkele techniek. Het is van groot belang dat je jou eigen voortgang kan meten! Kan je dit niet, dan ga je niet alles zien van het daadwerkelijke resultaat wat je behaald hebt en hou je het gevoel dat je er veel energie in hebt gestoken en er weinig voor terug krijgt.

Hoe kan je gemakkelijk je voortgang meten?
Bij sommige oefeningen is dat een makkie, soms moet je daar iets creatiever voor zijn. (maar he, we zijn allemaal 'artiest' nietwaar?) Heb je een oefening waarbij het om snelheid gaat, dan zet je een metronoom aan en meet je het maximum tempo waarop je de oefening kan spelen. Nu kan je precies meten hoeveel je vooruit bent gegaan, uitgedrukt in bpm! Heb je een oefening waarbij gaat om hoe strak je iets kan spelen? Neem jezelf op! Nu heb je een referentie materiaal en kan je precies horen of je het na een aantal oefensessies beter bent gaan spelen!

Als je iets complexers wilt meten zoals bijvoorbeeld de voortgang van improvistatie in solo's, is het verstandig om het op te breken in meetbare stukken. Neem een improvisatie op en luister naar afzonderlijke technieken zoals bends, vibrato, slides of beheersing van je toonladders.

Het meten van je voortgang zorgt ervoor dat je veel gemotiveerder aan je oefeningen kan gaan zitten omdat je ziet dat ze werken. En hoe meer je oefent, des te sneller ga je vooruit! Dit is de opwaartse spiraal waar je in wilt komen te zitten.

Een laatste tip die ik je mee wil geven is: Zorg voor voldoende inspiratie.
Ik luister zelf dagelijks naar muziek die mij energie geeft en die mij zin geeft om te oefenen. Dit kunnen gitaristen zijn die ik te gek vind of hele bands of artiesten waarvan ik kippenvel krijg. Belangrijk is dat je iedere keer dat je zo'n nummer luistert, eraan word herinnert waar je het allemaal voor doet.

Home - Aanmelden - Waarom - Hoe werkt het? - Gratis e-book - Contact - Gratis Proefles

Copyright 2012 - Roy Prins - Design by D. Prins